Budownictwo i architektura : Daegu Gosan Public Library Konkurs / Eduardo Lopez

Dzięki uprzejmości Eduardo Lopez Konkurs na bibliotekę publiczną Daegu Gosan Wpis Eduardo Lopeza wynika z dwóch powodów; po pierwsze, zrozumienie znaczenia fasady jako pierwszego planu i tła dla miejsca biblioteki, a po drugie, podjęcie radykalnej zmiany w bezpośrednim związku między zielonym paskiem .
i okolic.
Aby rozwiązać ten problem, architekci próbują połączyć bibliotekę z budynkami obok niej i stworzyć ruch w fasadzie, gdzie drzewa zielonego pasa .
Wyrzeźbić fasady pionowo, tworząc poczucie dynamizmu.
Więcej zdjęć i architektów.
opis po przerwie.
Jakie jest wnętrze takiej książki.
Jednym z możliwych podejść do biblioteki publicznej jest wyobrażenie wnętrza książki: przestrzeni pojęciowej określonej przez jej krawędzie, w której splatają się różne płaszczyzny lub strony; odbiorca, który może stworzyć wewnętrzny świat z własnym życiem, w którym światło wchodzi jak wnętrze wazonu.
Miejsce, w którym każda osoba jest literą, podobną i odmienną od innych, nabiera sensu i znaczenia.
W których przestrzenie są jak strony, podobne w formie, ale różne w treści, splecione, jak książka, ciągle odsłaniając kolejną.
Dzięki uprzejmości Eduardo Lopeza Książka widziana z wnętrza jest prawie kubistyczną książką, której formy są niepisane tylko do późniejszego przetworzenia.
Tam, gdzie pomieszczenia otwierają się na zewnątrz i wewnątrz.
Gdzie znikają granice między wnętrzem a zewnętrzem, tworząc część miasta.
Gdzie rozwijają się plany.
Zatem podobieństwo i odmienność, kolejność i elastyczność, wariacje i ograniczenia stają się abstrakcyjnym podejściem do świata kultury, ale także do materialnego, konkretnego świata architektury, identyfikującego się.
Jednym z najpotężniejszych aspektów jest to, że budynek potwierdza wszystkie istniejące drzewa, nie burząc żadnego istniejącego zielonego obszaru, dostosowując się do geometrii pomiędzy tymi zielonymi masami.
Dzięki uprzejmości Eduardo Lopeza Jedną z głównych idei projektu jest stworzenie podwórek oświetleniowych wewnątrz projektu.
Te studnie świetlne są zorientowane zgodnie z nachyleniami i wysokościami bardziej niekorzystnymi podczas przesilenia zimowego, w celu wprowadzenia oświetlenia w najbardziej niekorzystne dni.
Te dziedzińce oświetleniowe są otwarte i przecinają się ze sobą tworząc pustki.
Organizują także elementy stacji zarówno w planie, jak i przekroju, odzwierciedlając się w elewacji.
Dzięki uprzejmości Eduardo Lopez Operacja termiczna, oparta na idei stworzenia mikroklimatycznej koperty.
.
w tym przypadku półprzezroczyste lub przezroczyste opakowanie, w którym znajdują się wewnętrzne bloki briefu.
zapewnić półpubliczną przestrzeń o wyjątkowych warunkach klimatycznych w osłoniętym krajobrazie pomiędzy tymi dwiema skórkami, gdzie można spędzać więcej czasu na zewnątrz.
zapewniając wewnętrzną zewnętrzną stronę.
plan budowy Związek pomiędzy zrównoważeniem energetycznym i klimatycznym a propozycją funkcjonalną (za pomocą niezależnego, pierwotnego obiegu ludzi i powietrza wzdłuż zmiennej przestrzeni między dwiema zewnętrznymi ścianami budynku) pozwala na rozbicie wnętrza i otwarty na komorę, która niweczy związek między wnętrzem a zewnętrznymi przestrzeniami.
Energia zimowa generowana jest w tej kieszeni, podczas gdy w lecie różnice temperatur wentylują budynek niezależnie za pomocą powietrza, które napływa z komory północnej i pustek w dachu.
plany pięter
[hasła pokrewne: blachodachówka cennik, jak uzyskać pozwolenie na budowę, ile kosztuje wykopanie studni ]

Tags: , ,

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: blachodachówka cennik ile kosztuje wykopanie studni jak uzyskać pozwolenie na budowę