Budownictwo wczoraj i dzis : Korytarz leśny Studio Highway Noise Barrier / BREAD Studio

Dzięki uprzejmości BREAD Studio The.
Forest Corridor.
propozycja zdobyła jedną z 2 nagród (kategoria zawodowa) w otwartym międzynarodowym konkursie na przeszkody akustyczne / ogrodzenie zorganizowanym przez rząd Hongkongu.
Zaprojektowany przez BREAD Studio projekt daje alternatywny wgląd w projekt struktury łagodzenia hałasu w gęstym środowisku miejskim miasta.
Więcej zdjęć i architektów.
opis po przerwie.
Z uwagi na bliskość przestrzeni publicznej i jednostek mieszkalnych, ta typowa struktura autostrady ma 3 różne warunki, które należy wziąć pod uwagę.
1: Widok w dół z budynków: Ludzie z wieży mieszkalnej są zakłócani nie tylko hałasem, ale także oświetleniem z autostrady.
Rośliny pnące na barierze kryją barierę i autostradę.
Blokuje również znaczną część świateł pojazdów i świateł drogowych.
2: Widok z góry na park: ludzie z parku zobaczą betonowy spód autostrady.
Propozycja rozszerza zazielenianie z bariery na park.
Rośliny pnące z donic nie tylko dorastają do zapory, ale także zwisają do parku.
3: Widok kierowców: Korzystanie z wspinaczy zapewnia bardziej przejrzysty efekt zazieleniania bariery.
Kierowcy mogli nadal mieć widok, który uważał za barierę dla otoczenia.
W porównaniu do jednolitego panelu do zazieleniania lub tylko przezroczystych paneli, podejście to zmniejsza poczucie przebywania w zamkniętym tunelu.
Dzięki uprzejmości BREAD Studio Przechodząc przez park i wciśnięty przez wieże mieszkalne, ta część bariery ma 3 główne odrębne warunki związane z otoczeniem: widok z budynków, widok z parku i widok kierowców.
Pionowe panele roślinności udowodniono, że nie są pożądane dla zazieleniania stanu autostrady.
Płytka głębokość gleby sprawia, że rośliny łatwo wysychają.
Skomplikowany system nawadniania, którego wymaga, sprawia, że konserwacja jest wymagająca.
Propozycja ma doniczki pod autostradą.
Donice te zapewniają odpowiednią głębokość gleby dla ciężkich i niewielkich prac konserwacyjnych.
Dzięki uprzejmości BREAD Studio System wahadłowy generuje energię elektryczną z otaczającego wiatru i turbulencji z ruchu ulicznego.
W porównaniu z zastosowaniem paneli fotowoltaicznych, które wymagają szczególnych kątów montażu i narzucają zakłócenia wizualne, system ten działa holistycznie z całym projektem i jest bardziej niezależny od warunków pogodowych.
Nadwyżka energii elektrycznej może zapewnić oświetlenie dla obiektów parku i podium sąsiedniego bloku mieszkalnego.
Dzięki uprzejmości BREAD Studio Główne posty są wykonane z laminowanych tworzyw sztucznych z recyklingu.
Materiał ten jest wykonany z recyklingu dzbanków na mleko i butelek szamponu, które zawierają wymagany polietylen o dużej gęstości.
Wykonany jest z recyklingu o wysokiej wadze i wytrzymałego.
Ten ekologiczny materiał został przetestowany w budowaniu mostu o długości 50 stóp z obciążeniem 15 ton i przewidywaną długością życia 50 lat.
Woda deszczowa zbierana jest z bariery, a nawierzchnia drogi jest kierowana do doniczek z filtrem benzynowym.
Zastosowanie głębokich doniczek pozwala na duże zapasy wody w glebie.
Eliminuje to wymóg systemu nawadniającego.
Chociaż wniosek nadaje organiczny wygląd imitujący botaniczną szklarnię, elementy są wysoce modułowe.
Główne posty mają tylko 3 odmiany.
To sprawia, że tworzenie i zastępowanie jest opłacalne.
Konserwacja nasadzeń jest łatwa i bezpieczniejsza.
Operatorzy uzyskują dostęp do gleby do sadzenia przez chodnik pod autostradą.
Taki układ pozwala na dużą szerokość przejścia dla transportu gleby i roślin zastępczych.
Wykonanie konserwacji z dala od poziomu drogi jest bezpieczniejsze.
Architekci: BREAD Studio Lokalizacja: Hong Kong, Chiny Klient: Rząd w Hongkongu Funkcja: Infrastruktura (ograniczenie hałasu w hałdzie Obszar projektu: 3 km w długości Okres projektowania: 2012
[patrz też: gruz kruszony, gabloty muzealne, blachodachówka gontopodobna ]

Tags: , ,

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: blachodachówka gontopodobna gabloty muzealne gruz kruszony